
Medan den tredje fuglehunden snusa og røyta seg gjennom Makai undra ein frå myndighetsdelegasjonen om Noreg var på invasjonstokt denne vårkvelden. Mannen var full av undring då me kunngjorde at siste nordmann var sett to månadar tidlegare i den Cubanske byen Trinidad. ”Como se llama el otro barco Noruego?” undra Karoline. ”Bikingos locos” var svaret med påfylgjande opplysningar om at båten var av stål, flammelakkert med ein haikjeft glefsande i baugen og full av skjeggete og tattoverte nordbuerar med horn i panna. I nattemørkret etter vellukka aksept frå myndighet og bikkjer dunka me til kai lengst oppe på pieren som skulle vise seg å vera ”the bad boys pier”. Me visste ikkje dette den kvelden, men dagen etter var festen i gang – og han skulle vise seg å vare i 14 dagar.
Med unntak av dagane saman med Espen og Stian hadde seilasen vår så langt vore det ein må kalle tilnærma familievennleg. Det var derfor ei velkomen glede (dog kanskje ikkje fysisk sunn…) å møte Fred, Super’n, Knut, Trygve, Anders og Kaptein Sortebill Jarle. Med piratflagget til topps var det sjørøvarfest inn i soloppgangen med Snøve Snabø og Nitimen vakande på telefonen. I Berserks cockpit fusjonerte Che med Rock’n Roll og livet fekk ein annan kulør. Med på denne moroa var også Emma og Stefan frå den svenske båten ”Ace of Spades” (som me fyrste gong møtte i Chaguaramas), og dei to brørne Steve og Caveman frå amerikanske ”Fubar”. Trass i USAs embargo var ikkje sistnevnte dei fyrste amerikanarane me møtte på Cuba, og heller ikkje dei fyrste som openbara utilslørt forakt for Bush-regimet. Trass i å ha sett film av typen Tarantino samt budd nærare 2 år i US, var det nytt for meg at det gjekk an å putte så mange f- og s-ord inn i språket. Det er kanskje ei forståelig uttrykksform, når ein risikerar å få båten ekspropriert, $50 000 i bot og fem års fengsel i ”Land of the free” for å besøke eit naboland som trass alt ikkje trugar nokon andre enn sitt eige folk.
Vi skulle for eksempel ha en seilmaker til å gå over både genuaen og storseilet som selvfølgelig hadde revnet underveis fra Mexico. Havnemesteren var grei og ringte seilmakeren i byen (tidligere jobbet for det cubanske landslaget under olympiader og verdensmesterskap). På femten minutter kom en tykk mann på en tilsynelatende veldig liten motorsykkel trillende inn på brygga, og begynte se over slitasjene. Sikkerhetsvakter er det mye av rundt turister på Cuba, og antageligvis er en av deres viktigste oppgaver å se til at lokalbefolkningen ikke får gale ideer fra utlendinger, og, enda verre; tjener penger. I hvert fall ble seilmakeren bortvist fra kaia fordi han ikke var registrert den dagen, og det ville ta minst tre dager å fikse dokumentene. Marina Hemmingway er den eneste marinaen for seilbåter i Havana, dette var den eneste seilmakeren, han var kjent som seilmakeren, var invitert av havnemesteren; men jobbe der og tjene penger? Nei, det ble for drøyt for cubanske myndigheter. Vel, vi fikk nå adressen hans, tok seilene dit, og fikk det fikset bra på få dager til en rimelig penge.
Havana, og Cuba generelt, er noe for seg selv. Den eneste riktige oppfordringen til absolutt alle: Reis til Cuba nå. Selv de som egentlig bare vil ha strand-, basseng- og solferie bør ta pakketuren sin til hotellene på Cayo Largo (eller Varadero sikkert, hvor vi ikke har vært), og lei en bil og ta to dager i Havana og to dager på landsbygda et sted (f.eks Pinar del Rìo) i tillegg. Cuba er fullt av strålende mennesker, som stort sett er glade og lite selvhøytidelige. Forsøk for eksempel å si det eneste spanske ordet du kan – salsa – til en sikkerhetsvakt eller en bonde, og det tar under sekundet før de smiler og vrikker på hofta og nynner på noe fra repertoaret til Buena Vista Social Club eller propagandavisene om Che Guevarra ("Kjære commandante Che, ditt fantastiske heltemot holder oss oppe. Ditt vakre smil og din sjarme gir oss håp. På grunn av deg vil vi kjempe for revolusjonens seier i evighet osv…"). Lonely Planet melder at den største faren for turister i Havana er å få en baseball i hodet, i.e. mye kriminalitet er det ikke, men gutter og menn i alle aldre spiller ball med en eller annen form for balltre i de brede avenyene uten avbrudd fra mange biler.
Det er uten tvil mye skrullete politikk som føres i Cuba, og landet er like fullt fullstendig skakk-kjørt. Det tar likevel ikke rotta på fantastisk arkitektur og natur og glade mennesker, selv om både bygninger og folk nok er slitne av hele greia. Man får mange spørsmål om kjøp av sigarer eller om å tipse de allestedsnærværende musikantene i Havana, men utenfor storbyen er sånt mye roligere. Gutta får også en god del oppfordringer fra jineritas, i.e. jenter til salgs. Mange jenter er ikke regulære horer, men hiver seg på utenlandske menn og gutter for å komme inn på de kuleste utestedene, bli påspandert en god middag eller kanskje bare fordi det er den eneste kontakten de egentlig har med verden utenfor øya. Om det involverer sengegymnastikk eller ikke, er gjerne litt i tåka, men skjer nok oftest.
En av jentene som dinglet sammen med Berserk-mannskapet klarte om ikke annet å gi Lars en støkk, da hun takket nei til å danse salsa; han måtte pent vente til DJ’en lirte av seg en skikkelig reggaeton-låt. Det er en musikksjanger ett eller annet sted mellom salsa, rap, hip-hop og reggae, og en dansesjanger som involverer alvorlige mengder med romperisting opp i skrittet på partneren bak. Lars fikk umiddelbart et oppriktig skremt uttykk i ansiktet, hevet hendene hjelpeløst i været, og er fortsatt i lettere sjokktilstand.
Ja det stemmer, men fyttigrisen - det var moro!! Men folkens; dei har eit og anna å lære bort desse Cubanske jentene altså. Men slitsomt må det vera – stå der på golvet og hofteromperiste seg gjennom dansen time etter time - men kanskje derfor dei har dei kroppane dei har???!!


Du kan knapt gå et kvartal i denne byen uten å møte plakater av typen Bush = Hitler og tilsvarende. Det er fantastisk hvor udiplomatisk politikken blir servert, og det er aldeles fenomenalt å oppleve hvor store motsetninger som blir konstruert mellom disse landa. Et sterkt visuelt uttrykk finnes på plassen med det fine navnet Plaza Tribuna Anti-Imperialista. Plassen holder 75 høye flaggstenger med store, svarte flagg med hvit stjerne i som vaier kraftig utenfor US Interest Office. Flaggene symboliserer de 75 cubanerne som ble drept av den (antatt) amerikanskstøttede terroristen Carrilès’ bombing av et cubansk fly i 1976. For sikkerhetsskyld nektet amerikanerne å utlevere ham både til Cuba og til hjemlandet Venezuela, og de klarte for litt siden å slippe ham ut av fengsel i USA. Cubanske myndigheter, og folket med dem, er ivrige som småbarn etter godteri i å påpeke hvordan Bush kanskje ikke er like sur på alle terrorister. Området virker tapetsert med ”Bush er den største terroristen” osv.


Takk for festen, Berserk!